Магистри в инженерни специалности, учили едва 1.5 г., стават проектанти, без

...
Магистри в инженерни специалности, учили едва 1.5 г., стават проектанти, без
Коментари Харесай

Заради законов вакуум проектанти стават хора с 1,5 г. обучение

Магистри в инженерни специалности, учили едвам 1.5 година, стават проектанти, без да дават отговор на изискванията, които са покрили изучавалите тези специалности в 4-годишна бакалавърска степен. За това сигнализират от Камарата на инженерите в инвестиционното планиране, които от дълго време упорстват за законови промени против инцидентните хора в специалността. Въпреки обещанията от разнообразни партии това да се случи, нужните промени към момента не са факт.

Камарата на инженерите в инвестиционното планиране (КИИП) е органът, предназначен да води Регистъра на проектантите с цялостна или лимитирана проектантска дееспособност, както и да проверява дали са налице изискванията за придобиване на такава дееспособност. Главният й секретар инж. Антон Чипев описа пред " Сега ", че в последно време все по-често има случаи на студенти, завършил бакалавър в филантропични специалности, които след това правят магистратура в някоя инженерна специалност и аплайват за дееспособност пред Камарата. Понякога младежите са приключили напълно разнообразни области на науката - да вземем за пример история и арехеология, или пък даже изкуство, след което записват за година и половина магистърска степен в компетентност от направление архитектура, строителство и геодезия. За това време обаче няма по какъв начин да наваксат това, което са научили сътрудниците им, учили 4 години инженерни специалности за бакалавърска степен. Това се отразява съществено на качеството на подготовката им и компрометира изобщо професията " Инженер в капиталовото планиране ", която е контролирана (също както медицината например) и се подчинява на избрани, по-строги условия.

От къде идва казусът?

С постановление 318 на Министерски съвет от 2016 година са признати две наредби за държавните условия за придобиване на висше обучение по специалности от контролираната специалност " Инженер в капиталовото планиране " - за степен бакалавър и за степен магистър. Последната регламентира наложителният хорариуим, който би трябвало да са изучили бъдещите проектанти - един от разновидностите да вземем за пример е да са учили не по-малко от 5 години и с най-малък хорариум 3000 часа, съответстващи на най-малко 300 заема.

Проблемът е, че тези условия не са отразени в закона за камарите на архитектите и инженерите в капиталовото планиране. Неговият член 7 гласи, че лицата, получили дипломи от акредитирано висше учебно заведение с професионална подготовка " проектант ", " ландшафтен проектант ", " урбанист ", " строителен инженер " или " инженер " с образователно-квалификационна степен " магистър ", имат лимитирана проектантска дееспособност и могат да дават проектантски услуги в региона на устройственото обмисляне и капиталовото планиране след вписването им в регистъра на проектантите с лимитирана проектантска дееспособност в съответната камара. Т.е. този текст позволява даже единствено с 1-годишна магистратура за инженер, без бакалавърската му степен да е по инженерство, дадено лице да получи позволение да упражнява специалността на инженер в капиталовото планиране.

От КИИП се пробват да не позволяват такива претенденти, които разумно отхвърлят да впишат в регистъра на проектантите с лимитирана проектантска дееспособност, до момента в който не изравнят образованието си с това на 4-годишните инженери.  " Искаме да спазваме изискванията и да не позволяваме неподготвени лица да работят по нашата специалност ", споделя инж. Чипев. По думите му обаче това води до доста правосъдни каузи, които за жалост Камарата губи поради несъгласието със закона. Така в някои случаи се постанова сходни " проектанти " да бъдат вписани като такива, без да имат нужната подготовка. Инж. Чипев посочва, че проектантите не са против инженерните магистърски дипломи, само че просто за проектантската активност условията би трябвало да са по-високи.

Докога?

От Камарата на инженерите в инвестиционното планиране (КИИП) от години се пробват да защитят специалността си от лъжемагистри. Не веднъж те са получавали уверения от депутати от разнообразни партии, че ще внесат предложенията им за промени в закона, само че до приемане на промени не се е стигало. Още с приемане на измененията в наредбата, от министерството на образованието също отбелязват, че член 7 от закона за камарите на архитектите и инженерите в капиталовото планиране би трябвало да се промени. Вече 7 година обаче няма подхванати дейности в тази посока. Покрай политическата неустойчивост в страната въпросът може още дълго време да не излезе на дневен ред, притесняват се от КИИП. Според тях са нужни и промени в закона за устройство на територията, в който категорично да се запише, че инженерите в капиталовото планиране трябва да дават отговор на условията за регулирана професия.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР